Šta je Airsoft?

Za one koji su novi u ovom vidu zabave, Airsoft su verne replike realnog oružja, jednake su po dimenzijama, detaljima a neki su i skoro iste težine. Suština mehanizma airsoft oružja je da malom količinom vazduha izbacuje plastičnu kuglicu (BB).

Kuglice putuju brzinom mnogo manje u odnosu na prave metkove i iako mogu biti bolne kada nekog pogodite, one ne mogu ubiti niti dovesti do teških povreda za razliku od pravih pištolja odnosno pušaka.

Iako se Airsof replike smatraju igračkama, ipak treba preuzeti određene mere opreza prilikom igranja odnosno njihovog korišćenja.

Kao što je već pomenuto većina replika su kopije pravih pištolja i pušaka. Neki proizvođači koriste pravi kalup od svojih originala pri izradi replika u cilju stvaranja izgleda, osećaja težine, verodostojne pravim modelima.

AIRSOFT oružje se može svrstati u 3 glavne grupe:

Automatic Electric Guns (AEG) – Automatske električne replike
Gas-Powered – Replike na Gas
Spring-Powered – Replike na oprugu

Automatic Electric Guns (AEG)

Automatic Electric Guns (AEG) – Automatske električne replike su najpopularnije i najskuplje. Kreću se od 300$ pa naviše i nigde nisu jeftini.

Daleko najpopularniji proizvođač AEG replika je Tokyo Marui. Pokreće ih Nikl-Kadmijum baterije, one pokreću motore unutar replike u 3 brzine. Ove brzine tj. zupčanici sabijaju i osobađaju klip stvarajući eksploziju vazduha koji ubrzava BB kuglice iz cevi replike.

Sistem omogućava da pištolj (odnosno puška) efikasno i precizno odreaguje sa svojim potpuno automatskim funkcijama. AEG replike mogu da ispale između 600-900 kuglica u minuti.

Važno je napomenuti da AEG replike mogu da izazovu podlive u slučaju kontakta sa kožom, mogu biti jako bolne jer kuglice putuju velikim brzinama.

Pri igranju je obavezno nositi zaštitnu opremu, posebno naočare. Takođe se preporučuje nošenje debele zaštitne odeće kao što su duksevi i pantalone.

Gas-Powered

Gas-Powered – Replike na Gas su druge po popularnosti i naravno ceni. Dizajnirani su za ljubitelje vazdušnih pušaka sa dosta prisupačnijom cenom u odnosu na njih.

Postoji nekoliko tipova Gasnih replika, najpopularnija je Gas-Blowback, takođe poznata kao GBBs. One za svoj rad koriste CO2 za sabijanje vazduha koji je potreban za pokretanje BBs kuglica.

Isti gas CO2 se koristi za vraćanje slajda stvarajući trzaj nalik pravim pištoljima/puškama. Slično AEG replikama, Replike na Gas omogućavaju realno poluautomatsko ispaljivanje.

Pištolji omogućavaju lakoću korišćenja bez repetiranja što ga čini veoma privlačnim za ljubitelje Airsoft igara.

Spring-Powered

Spring-Powered – Replike na oprugu su najjeftinije i najpopularnije kod ljubitelja ove društvene igre koji vole dobar stari način repetiranja.

Prilikom svakog ispaljivanja kuglice potrebno je repetirati pištolj ili pušku. Ovaj sistem je zaista isplativ a replike mogu biti iznenađujuće snažne.

Zbog relativno niske cene, replike na gas obično koriste početnici u Airsoftu zbog boljeg sticanja osećaja. Spring replike se mogu kupiti od 20$ pa naviše.

Skip to toolbar